Τουρκική άσκηση - πρόκληση στο Ιόνιο

Τουρκική άσκηση - πρόκληση στο Ιόνιο

Αρ. Πρωτ. 12082/24.06.2010

Προς Υπουργούς:

- Εξωτερικών

- Αμύνης

 

Σε νέα πρόκληση φαίνεται ότι προχωρούν οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με τη διεξαγωγή από κοινού με την Αλβανία αεροναυτικής άσκησης σε όλο το δυτικό άξονα της χώρας μας από ψηλά στο Ιόνιο μέχρι και τη δυτική Κρήτη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα 6 φρεγάτες, το λεγόμενο "task group", με συνολικό αριθμό πληρωμάτων 1.125 άτομα και ένα υπερσύγχρονο υποβρύχιο θα διεξάγουν άσκηση με πραγματικά πυρά από τα δυτικά της Κεφαλονιάς ως τα δυτικά της Κρήτης σε συνέχεια άλλης άσκησης προ λίγων εβδομάδων στα ανοιχτά της Κρήτης

Τα Τουρκικά πλοία θα ξεκινήσουν από τα λιμάνια του Δυρραχίου και της Αυλώνας όπου θα βρίσκονται στις 25 Ιουνίου 2010. Στις 26 Ιουνίου θα ενωθούν με το υποβρύχιο ΙΝΟΝU δυτικά στο Ιόνιο όπου θα ξεκινήσουν να διεξάγουν ανθυποβρυχιακές ασκήσεις σε απόσταση 70 χλμ από τις ακτές της Κεφαλονιάς στην  κορύφωση μάλιστα της τουριστικής περιόδου.

Η άσκηση γίνεται βέβαια σε διεθνή χωρικά ύδατα, αλλά εντός του FIR Αθηνών.
Το αξιοπερίεργο είναι ότι ενώ η Άγκυρα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία αρνείται τα 10 ναυτικά μίλια του Εθνικού Εναέριου Χώρου, εν τούτοις η ΥΠΑ της έδωσε άδεια να διεξάγει την άσκηση!

Την ίδια στιγμή δυτικά της Κρήτης θα υπάρχει και άλλη δύναμη τουρκικών σκαφών (τουλάχιστον δύο φρεγάτες) τα οποία θα διεξάγουν αεροναυτική άσκηση με χρήση πραγματικών  πυρών. Τα δύο πεδία ασκήσεων ενώνονται. Οι ασκήσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις 29 Ιουνίου, οπότε το τουρκικό ναυτικό θα κατευθυνθεί προς την Αλεξάνδρεια και το ΙNONU θα επιστρέψει την 1η Ιουλίου στον  Ελλήσποντο!

Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια προσπάθεια «περικύκλωσης» της χώρας μας από Αλβανία και Τουρκία και παρά τις προσπάθειες και τις δηλώσεις περί συμμαχίας και  καλής γειτονίας οι πράξεις τους μόνο το αντίθετο δείχνουν.

Φαίνεται ότι νέος χώρος δράσης για το Τουρκικό ναυτικό αποτελεί το Ιόνιο Πέλαγος, καθώς είναι μία τελείως διαφορετική θάλασσα από το Αιγαίο και θέλει άλλου είδους τακτικές στις οποίες και θα ασκηθούν τα τουρκικά υποβρύχια.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται  οι αρμόδιοι υπουργοί:

- Αν έχει δοθεί άδεια από τα αρμόδια υπουργεία στο Τουρκικό Ναυτικό για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης  άσκησης;

- Αν έχουν γίνει ενέργειες προς ματαίωση της άσκησης ειδικά τη συγκεκριμένη  τουριστική  περίοδο  και με τι αποτελέσματα;

Απαντήσεις Υπουγείων